Åtvidabergs kommun

Priser och stipendium delas ut vid kommunfullmäktiges möte

Vid fullmäktiges möte onsdagen den 18 december kommer pris till årets förening, Åtvidabergsplaketten och kommunens kulturstipendium att delas ut.

Åtvidabergs kulturstipendium (i år utses två kulturutövare som får dela prissumman) ​


Åtvidabergs kommuns kulturstipendium tilldelas enskild person eller förening som har främjat kulturverksamheten i kommunen. Stipendiet är på 10 000 kronor.

  • Jan Nordenström med flera som skapat Kopparverksmodellen

Hela gruppen som skapat Kopparverksmodellen, under ledning av Jan Nordenström får stipendiet med motiveringen:

”Gruppen har, under ledning av Jan Nordenström skapat ett levande historiskt minnesmärke av hög kvalitet. Kopparverksmodellen är anpassad till olika målgrupper, för guidad visning eller för att studera på egen hand, samt finns tillgänglig på svenska och engelska. Ett stort arbete som färdigställdes och invigdes under 600-års jubileet. Kopparverksmodellen är utställd i Mumslokalen i Åtvidaberg.”

  • Philip Kullgren

Den unga generationens kulturtalesperson, Philip Kullgren får stipendiet med motiveringen:

”Philip Kullgren sätter på egen hand eller, via filmbolaget Pellen Productions, Åtvidaberg på kulturkartan genom att på olika sätt vara en skapande, inspirerande och aktiv talesperson för den unga generationen kulturutövare i Åtvidabergs kommun. Philip Kullgren har i år medverkat i Norrköpings filmfestival med en ny kortfilm som utspelar sig i Åtvidaberg, varit invigningstalare på höstsalongen under kulturveckan samt producerar just nu en film som ska visas som avslutning på 600-års jubileet den 28 december. Philip Kullgren är dessutom aktiv i kanalen Internet, där han konsekvent lyfter fram sin konstform med Åtvidaberg som arena.”


Åtvidabergsplaketten

Åtvidabergsplaketten ska premiera enskilda idrottsprestationer. Det ska vara en enskild idrottsutövare eller ett lag i en förening som tilldelas Åtvidabergsplaketten. Priset är 10 000 kronor.

  • Åtvidabergs Tävlingsdrill Team A (Drillflickorna)

Åtvidabergsplaketten ska premiera idrottsprestationer och går i år till Åtvidabergs Tävlingsdrill Team A (Drillflickorna) med motiveringen:

”Åtvidabergs Tävlingsdrill Team A, har de senaste tre åren kvalificerat sig till deltagande i Svenska Mästerskapen i Tävlingsdrill och har de två senaste åren placerat sig i topp 5 i Sverige i juniorklassen. Teamet har haft en fantastisk utveckling i en smal, rolig och publikbejakande idrottsgren som, lyckas hålla ett imponerade åldersspann hos de många medverkade unga flickor och kvinnor som sysslar med tävlingsdrill i Åtvidaberg. Som åtvidabergare möter man Drillflickorna som ”förband” till, eller i samverkan med, Åtvidabergs blåsorkester. Teamet har varit en viktig del i programmet under 600-års jubileet.”


Årets förening


Den förening som aktivt tar socialt ansvar för kommunens barn och ungdomar och som utvecklar föreningen utifrån kommunens vision och målsättning kan ansöka om eller föreslås bli årets förening. Priset är 10 000 kronor.

  • Åtvidabergs Ridklubb

Utmärkelsen årets förening går till Åtvidabergs Ridklubb med motiveringen:

”För klubbens engagemang i, att Åtvidabergs barn och ungdomar får en meningsfull fritid och, där majoriteten i verksamheten är unga flickor och kvinnor. Alla är välkomna att delta i aktiviteter, både medlemmar och icke-medlemmar såväl med som utan häst. Klubben har presenterat spännande framtidsvisioner bl.a. anpassningar för funktionshindrade, ”active stable” samt allaktivitetshus. Åtvidabergs Ridklubb arrangerar även årligen välbesökta evenemang, i form av tävlingar och läger inom sitt expertisområde som kommer såväl kommuninnevånare som tillresta besökare tillgodo.”

Publicerad av: Britt-Louise Altmar   
Senast ändrad: 2013-11-26
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se