Åtvidabergs kommun

Politiker provsmakar maten som levereras av hemtjänsten

Sedan februari månad levereras maten inom hemtjänsten av ny leverantör. Efter tidigare synpunkter på maten så har kommunens politiker nu provsmakat olika rätter för att säkerställa att maten är bra. –Det är jättegott! Jag är positivt överraskad, säger Thomas Lidberg, ordförande i vård- och omsorgsutskottet efter att ha provsmakat flera av rätterna.

Sejfilé med stuvad spenat, potatis och ärtor

Maten levereras kyld en gång i veckan via hemtjänsten till brukare som har matservice. Maten är förpackad på ett sådant sätt att den håller sig flera dagar i kylskåpet och kan sedan värmas upp.

Fler rätter att välja mellan
Utbudet är förändrat, med fler rätter att välja mellan, till exempel kycklingfilé med rosépepparsås, morötter och ugnstekt potatis, raggmunk med bacon, lingonsylt och majs och kassler med brytbönor, blomkål och potatis- och rotfruktsgratäng med mera. Sammanlagt finns det 21 stycken olika rätter att välja mellan varje vecka, varav 7 stycken vegetariska samt gluten- och laktosfria. Det är valfritt att välja det man tycker om. Har man en favoriträtt och vill äta den flera gånger i veckan kan man göra det.

-Vi har fått många positiva kommentarer när det gäller maten, att den ser godare ut och smakar mycket bättre än tidigare. Många fler är positiva nu, säger Christina Alm, gruppledare inom hemtjänsten.

Politikerna, som vill provsmaka maten på grund av tidigare synpunkter, ger också ett gott betyg till maten. Under vård- och omsorgsutskottets möte provsmakar de en leverans med några olika rätter; rimmad fläskbog med pepparrotssås, rotmos, paprika och morot, sejfilé med spenatstuvning, potatis och ärtor, Burgundisk köttgryta med potatis och morötter samt vegetarisk lasagne med blandade grönsaker.

-Jättegott! säger Thomas Lidberg, ordförande i utskottet. Kryddningen är bra och maten är lagom saltad, inte för mycket.

Han får medhåll av övriga vid bordet.

-Maten ser god ut också, färgen, konsistensen, förpackningen. Intrycket för ögat är att jag vill äta, inflikar Peder Griph.

Extra mycket beröm av alla får rotmoset som är riktigt gott. Lite sämre är det med den kokta potatisen som är helt okej, med kommentaren att den alltid är svår att värma så den blir riktigt god.

En annan fördel som tas upp vid bordet är att leveransen med att få hela veckans beställda lådor samtidigt är att man kan äta när man vill på dagen och inte vid ett visst klockslag när maten kommer varm just då.

Rimmad fläskbog med pepparrotssås, rotmos, paprika och morot

Vegetarisk lasagne med blandade grönsaker

Astrid Marie Jonsson provsmakar fisken

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2016-02-10
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se