Åtvidabergs kommun

Personal vid förskolan i Falerum prisas för lekfullt lärande

Med sitt bidrag "Matte på lek - med största allvar" fick personalen vid Falerums förskola tidningen Nämnarens hedersomnämnande vid årets matematikbiennal i Stockholm. Framgångarna har redan lett till att personalens eget material och arbetssätt nu efterfrågas av andra kommuner i landet.

 - Det var helt fantastiskt! Vi hade inte förväntat oss något pris. När de ropade upp oss på scenen blev jag så glad så tårarna rann. Jag slängde min kamera till rektorn i Haparanda och bad honom ta kort på oss. Jag förstod inte att det var sant, utbrister en mycket glad Heléne Carlsson, barnskötare vid förskolan i Falerum.

Tillsammans med kollegorna Josephine Diener och Ann Nyqvist Graf fick Heléne ta emot andra pris i en idéutställning under matematikbiennalen. Femtio idéutställare deltog med sina matematikarbeten där första pris är ett stipendium och andra pris ett hedersomnämnande.
Hedersomnämnandet innebär bland annat att Heléne, Ann och Josephine nu ska skriva en artikel om sitt matematikarbete i Nämnaren, en tidning som Nationellt Centrum för Matematikutbildning ger ut.

Eget material
Det var mycket folk som kom till just Falerums förskolas monter och responsen var stor. Heléne, Josephine och Ann visade upp sitt eget tillverkade material där mycket handlar om begrepp och siffror och egna sagor utifrån geometriska former. Roliga saker som lär ut förskolematte.
- Vi ser matte i allt, skrattar Heléne. På ett lekfullt sätt får vi in det matematiska tänkandet hos barnen. Barnen ger oss inspiration till nya påhitt hela tiden.

Förutom att hedersomnämnandet har lett till att många från andra kommuner har hört sig för om de kan få komma på studiebesök till Falerum eller om Falerumstrion kan komma och föreläsa om sitt material och arbetssätt, så har det även gett inspiration för framtiden.
- Det har gett oss en kick och ökat vårt självförtroende. Det här har svetsat samman arbetslaget ännu mer. Vi känner redan sådan glädje över varandra och vårt arbete, säger Heléne.

Juryns motivering till hedersomnämnandet
Juryn vill ge ett hedersomnämnande till utställningen där pedagogerna skapar tillsammans med barnen och där barnens frågor är utgångspunkten till ett gemensamt utforskande.
 
Fakta om matematikbiennalen
En årlig träff för alla mattelärare i Sverige dit cirka 3 400 pedagoger kommer varje år för att lyssna till föreläsningar och delta i workshops.
  
För att läsa mer om Falerums förskola klicka här.

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2010-02-03
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se