Åtvidabergs kommun

Nytta och glädje för många

Arbetsmarknadsenheten i Åtvidabergs kommun är en mångkulturell arbetsplats där man lär sig mycket av varandra vilket skapar möjligheter för framtiden.

Arbetsmarknadsenhetens uppdrag är att minska kostnader och reducera arbetslösheten i Åtvidabergs kommun. Verksamhet som i en förlängning ska leda till att den enskilde ska få ett arbete sker i samverkan med andra myndigheter/aktörer.

Arbetsmarknadsenheten består av flera olika verksamheter. Här ligger anvaret för praktiksamordning inom kommun, företag och föreningar i Åtvidaberg. Man arbetar med de flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd och som via Arbetsförmedlingens etableringsprogram integreras i samhället. Enheten driver dessutom två praktiska verksamheter Servicegruppen och Åter-Bruket med ca 60 platser.

Syftet med Arbetsmarknadsenhetens olika verksamheter är att erbjuda arbetssökande att komma igång och pröva sin arbetsförmåga, få färska referenser, hitta ett socialt nätverk och stärka sin svenska. Med personal från tio olika länder innebär det en hel del kroppsspråk när man pratar med varandra innan man lärt sig svenska.

Servicegruppen
Enhetens servicegrupp har funnits i tolv år. Gruppen servar alla kommunens enheter med olika praktiska arbetsuppgifter. Till exempel reparationer, gräsklippning, snöröjning, målning, flyttning och vaktmästarsysslor i kommunhuset. Sedan år 2015 så servar gruppen alla kommunens bilar men utför även olika tjänster åt föreningslivet i Åtvidaberg.

- Här finns alla verktyg man kan behöva säger Jonny Nilsson och visar servicegruppens verktygsförråd. Utanför står en mängd gräsklippare och andra trädgårdsredskap hänger prydligt på väggen. Det gäller att hålla ordning när man är många som arbetar tillsammans säger Jonny.

Fateh Jalil Fathalla visar ett av sina byggen, indiantältet ska ut till barnen på någon av Åtvidabergs förskolor.

Secondhandbutik
Åter-Bruket startade 2013. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande, förutom att sköta kassa och kundmöten i butiken pågår full verksamhet bakom kulisserna. Alla saker som kommer in till Åter-bruket gås igenom, tvättas, testas och bedöms. Vissa saker repareras och målas eller görs om till något annat, till exempel syr man väskor av kaffepaket och tillverkar smycken av bestick.

- Här finns mycket glädje och skratt säger Ramia Nuur och kramar om kollegan Yvonne Lundgren Lindström på Åter-Bruket. I bakgrunden ser vi barnkläder och solhattar som är tillverkade i butikens syateljé.

Läs mer om Arbetsmarknadsenheten

Följ Åter-Bruket på facebook

Publicerad av: Jonna Smedhamre Allvin   
Senast ändrad: 2016-07-05
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se