Åtvidabergs kommun

Ny teknik på biblioteket ska förenkla boklån

Biblioteket i Åtvidaberg hålls delvis stängt i två veckor för att införa en ny teknik där radiovågor ska identifiera böcker och CD-skivor för att göra det enklare, snabbare och säkrare vid utlåning och återlämning av böcker. Tekniken medför också att tillgängligheten ökar för äldre och funktionshindrade.

- För att arbetet ska gå så snabbt och effektivt som möjligt är det nödvändigt att hålla stängt inne i bibliotekslokalerna. Men jag hoppas alla har överseende med eventuella olägenheter som stängningen medför, säger verksamhetschef Ella Fronczak.
- För att man inte ska vara helt utan böcker så kommer vi från den 18 januari till och med den 30 januari att ställa ut böcker till fritt utlån och återlämning vid entrén till biblioteket på nedre våningen. Även dagstidningarna kommer att finnas i entrén.

RFID-teknik
Tekniken som ska införas är så kallad RFID-teknik, Radio Frequency Identification, där radiovågor används för att identifiera objekt som en bok eller CD-skiva. Tekniken är väl beprövad och används bland annat inom detaljhandeln.

Fördelarna är många. Det blir enklare, säkrare och snabbare hantering av lån och återlämning av böcker, tillgängligheten för äldre och funktionshindrade ökar, personalen får mer tid för att hjälpa till med kvalificerade informationstjänster och arbetsmiljön blir bättre.
Samtidigt med införandet av ny teknik flyttas en del bokhyllor i lokalerna för att utöka ungdomsavdelningen.

Öppnar 1 februari
När biblioteket öppnar igen den 1 februari kommer det att finnas två stycken automater. En för utlåning och en för återlämning. Man lägger allt man vill låna eller lämna tillbaka i en hög och så läser automaten av allt på en gång.

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2010-01-19
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se