Åtvidabergs kommun

Nya spännande skolgårdar invigda

Kanske har Centralskolan och Alléskolan Sveriges finaste, roligaste och häftigaste skolgårdar! Idag invigdes officiellt de nya skolgårdarna som barnen varit med och skapat. Hela önskelistan finns med.

Stämningen var på topp idag när både Centralskolan och Alléskolan invigde sina respektive skolgårdar. Alla barnen samlades ute på skolgården för att prova alla lekredskap och köra straffsparkstävling och lite fotbolls- och innebandymatcher mot spelare från ÅFF och Åtvidabergs innebandyklubb. Autografskrivande varvades med matcher, lek, klättring, knäveckshängning, panna-fotboll, sång och musik.

Idoler på plats
På Centralskolan höll rektor Magnus Wallén ett invigningstal tillsammans med barnen som högt och tydligt ropade att Centralskolan är bäst. Sedan tog alla roliga aktiviteter fart. Populärt var att skjuta straffsparkar på ÅFF:s unga målvakt Alexander Uporov och att försöka lura bollen av Imad Zatara och att dribbla förbi IBKÅ:s duktiga innebandytjejer och killar.

Populärt inslag på Centralskolan var att försöka dribbla av ÅFF:s Imad Zatara

Alla elevernas önskemål uppfyllda
Även på Alléskolan sköts det straffar, spelades innebandy mot IBKÅ:s tjejer och killar samt panna-fotboll mot flera ÅFF-spelare, bland annat Alan Olesen. Men invigningen började med att Alléskolans mellanstadierektor Kristin Kronander höll tal, liksom barn- och utbildningsutskottets ordförande Åsa Merving. Nils Winge från företaget Rodeco, som gjort de flesta av lekredskapen, berättade att den orange-färgade kläggerställningen som är 24 meter lång och har ett mycket annorlunda utseende, är den enda i sitt slag i hela världen. Raymond van der Heijden, kommunens statsarkitekt, som ritat skolgårdarna tackade alla barnen ur elevrådet som i våras var med och jobbade fram skolgårdarnas utseende under flertalet work-shops. En topp-10 lista togs då fram för respektive skolgård och alla barnens önskemål har uppfyllts och finns på skolgårdarna idag.

- Vi jobbade med olika zoner såsom aktivitet, äventyr, lugnare bollzoner och natur, men allting med rörelse i fokus, berättar Raymond.
- Eleverna fick sedan skriva och klistra fast bilder på papper hur de ville att deras skolgård skulle se ut. Sedan verkställde jag barnens önskningar och det är deras skolgårdar vi ser idag. Tanken är också att man ska kunna ha lektioner utomhus.

Många kan klättra samtidigt i den speciella, 24 meter långa, klätterställningen

Topp-10 lista
På Centralskolans skolgård finns bland annat hinderbana av ek, små innebandyplaner, klätternät, klätter- och lekland, konstgräsfotbollsplan, stora Kina-gungor, utomhusscen, sandlåda och sittbänkar. Så småningom kommer även vattenlek att finnas på skolgården.

På Alléskolans skolgård, årskurs 4-6, finns bland annat ett annorlunda odifferentierat leklandskap, en 24 meter lång klätterställning, en 8 meter lång knävecksstång, små innebandyplaner, Kina-gungor och konstgräsfotbollsplaner.
Även delen där högstadiets elever går har gjorts om med ny entré, sittbänkar och fotbollsplan. Eleverna ska också själva bygga en skateramp som troligen kommer på plats under hösten.

Invigning på Centralskolan. Rektor Magnus Wallén berättar att spelare från både ÅIF och ÅFF ser fram emot matcher med barnen

Straffsparkstävling där barnen försökte göra mål på Alexander Uporov

Imad Zatara fick skriva många autografer

Centralskolans skolgård

Alla barnen samlade i årskurs 4-6 på Alléskolan för invigning av skolgården

Barn- och utbildningsutskottets ordförande Åsa Merving klättrar tillsammans med barnen

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2013-09-26
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se