Åtvidabergs kommun

Nya biblioteket och kulturcentrum invigs av kultur- och demokratiministern

Den 30 januari invigs biblioteket i de nya lokalerna vid Gamla torget, vilket också innebär att första etappen av kulturcentrum i Åtvidaberg är klar. Festligheter kommer att pågå större delen av dagen och in på kvällen, med början klockan 12.30 då kulturminister Alice Bah Kuhnke inviger nya biblioteket. Alla hälsas välkomna!

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

Samverkan nyckelordet för nya biblioteket och kulturcentrum

Målsättningen för nya biblioteket är att nå nya målgrupper och höja kvaliteten på aktiviteterna. Samverkan kommer ske i större utsträckning inom både biblioteksavdelningen och turismen, och med muséer, föreningar och organisationer. Ett framtidens bibliotek, med en blandning av olika funktioner där invånare kan hämta information och kunskap, bidrar till ortens utveckling som helhet och ger större möjligheter till ett attraktivt vardagsliv.

Lokalerna i B-fabriken i industrihistoriska området Facetten har genomgått renovering och biblioteket, som är navet i kulturcentrum, smygöppnar på torsdag den 14 december i de nya lokalerna. Det nya biblioteket integrerar gymnasie- och folkbiblioteket samt turistbyrå.

-Det ska bli så kul att nu få öppna upp i de nya fina lokalerna! En välkomnande plats och det är åtvidabergarnas vardagsrum, färgstarkt och trivsamt, säger Anna-Lena Grusell, turism- och kulturchef i kommunen och fortsätter:
-Det mest spännande är att det är ett integrerat bibliotek med många olika verksamheter under samma tak. Det blir en av de största mötesplatserna i Åtvidaberg med runt 1 000 besökare per dag.

Entrén till nya biblioteket

Smygöppning

Öppettiderna för biblioteket är torsdag den 14 december klockan 11-18, fredag den 15 december klockan 11-16 och lördag den 16 december klockan 10-13. Från och med måndagen den 18 december har biblioteket utökade ordinarie öppettider.

Meröppet klockan 7-22

Det nya biblioteket kommer ha ett så kallat meröppetsystem som innebär tillgång till biblioteket utanför bemannade öppettider. Det enda som krävs för att få tillgång till meröppet är att man kommer till biblioteket och registrerar sig. Meröppet gäller för personer som är över 18 år.

Invigningsdagen

Vi återkommer med program och hålltider för invigningsdagen den 30 januari 2018 när programmet är helt klart. Men redan nu kan vi berätta att dagen kommer innehålla en rad olika aktiviteter såsom visning av lokalerna, ett bildspel av den historiska platsens användningsområden, spontanteater, musikuppträdanden och program för barnen med mera.

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2017-12-12
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se