Åtvidabergs kommun

Musikprofilens elever bakom lyckade konserter

Fem elever från Bildningscentrum Facettens musikprofil står bakom projektet "Together" där man tillsammans med människor från Kenya gör gemensamma föreställningar och blandar svensk och kenyansk kultur i form av dans, akrobatik och trummor.

Både skolföreställningar och konserter för allmänheten har getts i Kisa, Västerås, Östervåla norr om Uppsala och i Åtvidaberg. Recensionerna har varit lysande.
- Mina elever och jag var helt lyckliga efter konserten! Det går inte i ord beskriva när man får känslan av samhörighet mellan olika kulturer. Vi har dansat och sjungit ihop, vi har också pratat i klassrummet tillsammans om att vi i Sverige har det mesta, men tar det för givet, säger Carin Ek Eskilsson, lärare på Långbrottsskolan i Åtvidaberg.
 
Elever startade projektet
Eleverna, Sandy Klaff, Elin och Emma Ahlström, My Brindmark och Elin Thor på gymnasieskolans musikprofil, Kenya ung, har tillsammans med skolans musiklärare Mimmi Ericsson jobbat med projektet "Together". Tanken föddes redan förra året om att i projektform jobba med musik och föreställningar tillsammans med kenyaner som har dans, musik och akrobatik som en naturlig del i sin skolundervisning och vardag. Sedan 2008 finns två Kenya-föreningar, en i Sverige och en i Nairobi, och därigenom började samarbetet.
 
Jobbat ihop pengar
För att finansiera projektet så har de fem tjejerna ordnat discon, sålt afrikanska smycken och varit ute och spelat för att få ihop pengar till de tolv kenyanernas flygbiljetter. Nu gör Together sin sista föreställning på söndag i Norrtälje innan kenyanerna åker hem.
Syftet med hela projektet har varit att samla medel till att kunna starta en dans- och musikskola för gatubarn i Nairobi. Vid Kenya Ung:s senaste möte beslutades att så fort som möjligt starta upp skolan i ett slumområde utanför Nairobi. Projektet och skolan kallas för Zakale.
 
Inbjudan Kenyas ambassad
Tack vare projektarbetet "Togehter" har Sandy, Elin, Emma, My och Elin nu fått en inbjudan till Kenyas ambassad i Stockholm på lördag och kommer att åka dit tillsammans med kenyanerna innan man tar sig an söndagens konsert.

Fakta musikprofilen

  • På gymnasieskolans musikprofil får eleven undervisning i sitt instrument, ensemble, musikteori och körsång. Ibland jobbar man även med projekt. Drygt 40 elever har detta läsår gått på Bildningcentrum Facettens musikprofil.
 
 
 
Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2010-06-11
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se