Åtvidabergs kommun

Miljöintresserade Åtvidabergsungdomar undersöker vattenkvalitén i Kina

Sex gymnasieungdomar och tre lärare från Bildningscentrum Facetten åker på söndag till Wulate Qiangi i inre Mongoliet för att undersöka och jämföra vattenkvalitén i Sverige och Kina. Håcklasjöns vatten ska jämföras med vattnet i en kinesisk sjö i Wulate.

Tack vare flera stipendier kan eleverna på naturprogrammet åka iväg och studera vilka miljöproblem kineserna brottas med när det gäller vattnet och jämföra de båda ländernas vattensystem.

- Trots att Håcklasjön är betydligt mindre så gissar jag att vi kommer se stora skillnader och hoppas få se att det lönar sig att engagera sig för miljön och att ha miljölagar, säger Karoline Björk, en av eleverna som ska resa.

Elever och lärare kommer att bo hos värdfamiljer i byn Wulate. De kommer att delta i skolans kemiundervisning och även hålla föreläsningar om hur det fungerar i en svensk skola. Bildningscentrum Facetten har sedan tidigare ett internationellt samarbete med lärare och elever i Wulate Qiangi.

Åtvidabergseleverna har förberett sig väl. Bland annat har man varit på reningsverket i Åtvidaberg och studerat hur processen går till från det att grundvattnet når reningsverket, filtreras och renas, tills det rinner drickbart i våra kranar.

Övre raden: Annika Holmberg, Rebecca Nilsson, Matilda Jönsson, Richard Olovsson, Vivica Ekedal, Lars Björk. Nedre raden: Karoline Björk, Anna Wärn, Matilda Knutsson

Övre raden: Annika Holmberg, Rebecca Nilsson, Matilda Jönsson, Richard Olovsson, Vivica Ekedal, Lars Björk. Nedre raden: Karoline Björk, Anna Wärn, Matilda Knutsson

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2009-04-16
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se