Åtvidabergs kommun

Lyckad radiodag

1 536 personer lyssnade till webbradion när Åtvidabergs elever sände direktsänd radio på en tillfällig frekvens i närområdet igår. Idén var att använda radion som undervisningsredskap och visa på hur man kan integrera det i vanliga skolarbetet.

- En fantastisk dag med det mest banbrytande skolundervisningskoncept jag upplevt under hela min lärar- och rektorbana, utbrister en helt lyrisk Magnus Wallén, rektor på Centralskolan där den tillfälliga studion var uppbyggd. Han fortsätter
- Vilken kreativitet och vilka prestationer! Det här borde många fler få bevittna.

Stort intresse
Det var också många som fick en aha-upplevelse för hur man kan integrera radioarbetet i den ordinarie undervisningen. Under hela dagen deltog elever från förskolan till gymnasiet. Eleverna hade skrivit manus och satt ihop programmen själva med sina lärare som coacher. Det var allt från radioteater, sång, intervjuer med kända personer, reklam och matlagningsprogram till hemliga rum.
Skolorna turades om att sända en halvtimma i taget. Radiodagen uppmärksammades också av pressen. Både Östnytt, Sveriges Radio, Corren och Linköpings Posten var där.

- Många elever var nervösa när de gick in och vågade inte prata med pressen. Efter 30 minuter i studion kommer de ut som självsäkra och nästan lite kaxiga och ställer nästan pressen mot väggen. Tänk vad mycket 30 minuter kan göra, säger Martin Svensson på Framtidsfrön, en ideell organisation som jobbar med entreprenörskap i skolan och som jobbat med projektet tillsammans med Åtvidabergs kommun.

Det var andra gången i Sverige som radioprojektet genomfördes. För två år sedan gjordes samma satsning i Mjölby. Totalt lyssnade 1 536 personer till elevernas radiosändning via webben igår. Därtill kommer de som lyssnade via den vanliga radion på den tillfälliga frekvensen i  närområdet.
Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2010-02-22
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se