Åtvidabergs kommun

Lyckade träffar mellan förskolebarn och äldre

Både barn och äldre uppskattar att träffas och umgås genom det nystartade samarbetet mellan förskola och äldreomsorg. Tanken är att träffarna ska bidra till att människor möts över generationer och kulturer.

Under träffarna som varit så har barnen och de äldre bland annat haft spännande samtal, spelat spel, lagt pussel och haft sångstund.

Johanna Olsson, undersköterska på trygghetsboendet och Helen Älvedal, förskollärare på Sandtagets förskola som varit med under träffarna berättar om det lyckade mötet:
- De äldre hade förväntat sig att barnen skulle vara ganska blyga första gången. De blev överraskade av barnens öppenhet. De fick snabbt en kontakt med varandra och flera dagar efter att barnen har varit på besök pratades det om detta vid fikaborden. Många sken upp när de pratade om besöket, säger Johanna.
- Och när de äldre berättade om sin ålder gick det ett sus bland vissa barn ju högre siffran blev, fyller Helen i.

Mötet med barnen från förskolan har varit en aktivitet där alla är med på sina villkor, vissa aktiva och andra mer avvaktande, på lite håll. Tack vare att hyresgästerna nappade på idén så blev träffarna verklighet, berättar Lisa Johansson, enhetschef för hemtjänsten i Åtvidabergs kommun.
- Vi pratar mycket om att man måste hitta en anledning till att gå upp på morgonen, ha något att se fram emot och att känna sig som en del i ett sammanhang. Det är precis vad dessa träffas ger våra individer på trygghetsboendet. Vår slogan på trygghetsboendet är ”vi ger vardag mening”, säger Lisa Johansson.

Läs tidigare nyhet om förskolornas samarbete med äldreomsorgen.

förskolebarn och äldre umgås

Härliga samtal och roligt pyssel när barn och äldre träffas på Trekantens trygghetsboende.

en flicka lägger pussel med äldre
ett förskolebarn och äldre kvinna
förskolebarn lyssnar på äldre kvinna
förskolebarn och äldre kvinna på trygghetsboende
Publicerad av: Ellen Rudholm   
Senast ändrad: 2017-10-02
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se