Åtvidabergs kommun

Lärare och elever från Åtvidaberg representerar Sverige i internationell tävling

Lars Håkansson, lärare på Bildningscentrum Facetten, åker tillsammans med fyra elever till Bryssel för att tävla i ungt företagande. Tillsammans med andra europeiska ungdomar ska de testa sin kreativitet och uppfinningsrikedom.

Lars Håkansson, Markus Granström, Sara Ahlgren och Andreas Granberg. Oscar Karlsson saknas på bilden.

Lars Håkansson, Markus Granström, Sara Ahlgren och Andreas Granberg. Oscar Karlsson saknas på bilden.

Det var i maj i år som Lars Håkansson utsågs till årets lärare i ung företagsamhet i Sverige. Motiveringen var att han visat en stor förmåga att under många år inspirera och vägleda sina elever genom deras resa att utveckla UF-företag och att han varit delaktig i att bygga upp en organisation som strukturerat jobbar med att sammanföra skola och näringsliv. Priset var bland annat att representera Sverige internationellt i ungt företagande.

Europafinal
Den 24 november åker Lars tillsammans med Sara Ahlgren, Markus Granström, Andreas Granberg och Oscar Karlsson från handels- och ekonomiprogrammet på Bildningscentrum Facetten till Bryssel där de tillsammans med 100 andra europeiska ungdomar inom EU-länderna kommer att få en uppgift från ett känt företag att lösa. Lösningen ska sedan presenteras för en jury. De fem bästa lösningarna går vidare till final där ett vinnande koncept utses. Om den vinnande idén är tillräckligt bra kan den sedan bli verklighet i företaget. 
 
- Vilket företag eller vilket fall vi får att lösa är hemligt. Det får vi veta först i Bryssel, säger Lars Håkansson. Tidigare har det varit välkända företag som berättar vad de vill ha hjälp med att utveckla och uppgiften för ungdomarna blir att lösa det på ett så kreativt och uppfinningsrikt sätt som möjligt.

- Jag är bra på att spåna idéer och hoppas det blir något som har med sport att göra. Drömmen är att få ta fram en ny fotbollssko, säger Marcus Granström entusiastiskt.
Han spelar fotboll till vardags och har idéer om hur en ny bra sko skulle kunna se ut och fungera.
Andreas Granberg och Sara Ahlström vill helst hjälpa till med marknadsföring. Det är de bäst på. Men alla är överens om att det först och främst kommer bli en stor upplevelse och spännande att se hur ungdomarna i de andra länderna tänker och hur det kommer gå att kommunicera och presentera lösningen för juryn på ett annat språk.

Framgång föder framgång
För Lars del blir det inget tävlande. Han får nöja sig med att heja på Andreas, Sara, Marcus och Oscar och gå runt och inspireras av alla entusiastiska ungdomar.
Framgång föder framgång är Lars svar på vad det är som gör att han är en sådan bra lärare. Men också att han har fördelar genom att tidigare ha jobbat som civilekonom, redovisningschef och controller inom industrin. Jobbet som UF-lärare har han bara haft i fem år.
 
Fulltecknad kalender
Att bli utsedd till årets lärare i ung företagsamhet har för Lars Håkanssons del inneburit att almanackan nu även är fullbokad med aktiviteter som inte är kopplat till UF-företagen. Han sitter med i panelgruppen vid en EU-konferens om kreativitet och uppfinningsmöjligheter på Utrikesdepartementet, han är inbjuden till olika platser runt om i Sverige för att berätta hur han jobbar med ung företagsamhet och hur man kan utveckla ekonomi- och handelsutbildningen i Sverige och så har han blivit styrelseledamot för lärare i ekonomiska ämnen.

 
På Bildningscentrum Facetten jobbar Lars Håkansson och kollegorna Lars Eklund och Kerstin Hübel-Felldin tillsammans med ung företagsamhet där eleverna vid ekonomi- och handelsprogrammet under handledning driver egna UF-företag.

 
För att läsa tidigare artikel "Lars Håkansson utsedd till Årets lärare" klicka här.

 

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2009-11-04
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se