Åtvidabergs kommun

Kvaliteten på maten höjs inom skolan och äldreomsorgen

- Det blir stora förbättringar och ekologiska krav, säger Andreas Capilla, chef för Vård- och omsorgsförvaltningen, Åtvidabergs kommun. De äldre kommer bland annat att serveras husmanskost, tre-rätters middag och fler måltider lagade från grunden. Även de ekologiska kraven på mat och dryck höjs.

Det avtal som Åtvidabergs kommun har idag med entreprenören avseende kost för barnomsorg, skola samt vård- och omsorg löper ut i början av 2012. I samband med att en ny upphandling görs nu under hösten så höjer kommunen kraven vilket leder till stora kvalitetsförbättringar av maten och högre ekologiska krav än tidigare.

Andreas Capilla

- Vi vill tydliggöra att det är viktigt med kosten både för barn, ungdomar och äldre. För de äldre är även den sociala samvaron som middagen innebär en viktig del av livskvaliteten, säger Andreas Capilla. När vi nu höjer kraven inför en ny upphandling så har utgångspunkten varit hur man äter hemma, där man bland annat skiljer på vardagsmat och helgmat. På helgen brukar man äta lite finare och bättre mat.
 
Tre-rätters middag på lördagar
För de som bor i vård- och omsorgsboende kommer den största förändringen att märkas. Fyra måltider i veckan kommer vara lagade från grunden och det ska serveras dessert till varje lunch. Till dessert räknas inte frukt. Minst två alternativa rätter ska alltid erbjudas varav en ska vara husmanskost. Matsedeln ska vara igenkännlig och man ska skilja på vardagsmat och helgmat. På lördagar kommer en tre-rätters middag att serveras. En dag i veckan ska huvudingrediensen vara ekologisk. Likaså ställs krav på att 10 procent av maten ska vara ekologisk vid avtalets början och att det ska öka till 25 procent inom 3 år. Det blir också krav på att mjölken som serveras ska vara ekologisk. Säsongsbetonade råvaror ska användas och soppa får bara serveras högst en dag per vecka.
 
Fler frukostalternativ 
De nya kraven ökar även möjligheten för de boende att kunna påverka vad man serveras till frukost och till fika, berättar Andreas Capilla.
 
Större portioner
För all skolverksamhet kommer två alternativa rätter att erbjudas varav en ska vara vegetarisk. Soppa får serveras högst en dag per vecka. För förskolan och all skolverksamheten ställs samma ekologiska krav på mat och dryck som för äldreomsorgen. För gymnasieelever som går idrottsprofilen ställs ett särskilt krav. Eftersom det är viktigt att kosten är tillräcklig då de väntas prestera såväl både idrottsligt som kunskapsmässigt så kommer portionerna att bli större. Det ska vara skillnad på vanligt gymnasium och idrottsprofil.
 
Maten kommer även i fortsättningen att tillagas i Alléskolans storkök samt på plats i kommunens demensboenden.
 
De nya kraven förväntas gälla från den 1 juli 2012.
Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2011-08-15
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se