Åtvidabergs kommun

Kungaparet på besök i Åtvidaberg

Vid lunchtid idag anlände HMK Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia till Åtvidaberg. Under det tre timmar långa besöket så fick kungen och drottningen bland annat en visning och historisk presentation av kopparverksmodellen vid Bruks- och Facitmuseet, samt en åktur i Åtvidabergsbilen. Vid Gamla torget höll kungen tal innan lunchen intogs på Mässen dit ett 70-tal gäster var inbjudna.

Kungaparet tillsammans med landshövding Elisabeth Nilsson och kommunfullmäktiges ordförande Hans Andersson

I år är det 40 år sedan HMK Carl XVI Gustaf tillträdde som regent. Det firas med en eriksgata genom Sveriges alla län. Idag kom turen till Östergötland.
Kungaparet började sitt jubileumbesök i Norrköping. Kungaparet anländer sedan med buss vid lunchtid till Åtvidaberg. Många människor, i alla åldrar, har slutit upp för att ge kungen och drottningen ett varmt välkomnande. Under bussresan får Viveca Aldeswärd samt kommuncheferna Andreas Capilla och Kerstin Skarin möjlighet att presentera och berätta om Åtvidaberg som också jubilerar och firar 600 år.

Åktur i Åtvidabergsbilen
Kungaparet får vid ankomsten först en visning och historisk presentation av kopparverksmodellen, inne på Bruks- och Facitmuseet. Därefter går färden vidare i den 102 år gamla Åtvidabergsbilen, längs Bruksgatans allé fram till Gamla torget, där både kungen, landshövding Elisabeth Nilsson och kommunfullmäktiges ordförande Hans Andersson håller tal. Kungssången framförs gemensamt och barn och ungdomar från Åtvidabergs kulturskola sjunger.

Sinnenas trädgård uppkallad efter drottningen
Kungen tar fasta på Åtvidabergs 600 år i sitt tal och säger att det är invånare i kommunen som i 600 år jobbat för det samhälle som Åtvidaberg är idag.
Hans Andersson berättar att som minne av den här dagen så kommer kommunen i höst, i anslutning till byggnationen av nya äldreboendet Kopparsvanen, att anlägga en sinnenas trädgård som kommer uppkallas efter drottning Silvia.

Lunch med lokal anknytning
Besöket avslutas med lunch på Mässen där menyn består av östgötatallrik med lokalproducerade råvaror tillagade av kockar från orten.
Efter lunchen presenterar Rodecos vd, Daniel Lind, företaget och visar några produkter. Kungaparet får även en gåva från Rodeco att ta med till prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland. Gåvan är av Rodeco tillverkade armkuddar för att lära sig simning samt en grodformad simplatta alla med texten graverad Estelle på. 
Därefter tar den väntande bussen kungaparet till Kanonvallen, för vidare färd i helikopter från Åtvidaberg till Väversunda kyrka i Vadstena kommun och senare till Linköping.

ÅSSA-planen i väntan på att kungen och drottningen ska komma till Åtvidaberg

Bussen med kungaparet anländer

Kungaparet inne på Bruks- och Facitmuseet för att titta på en modell av det gamla kopparverket

Klart för färd till Gamla torget i Åtvidabergsbilen från 1911

Kungen och drottningen lyssnar till tal samt sång och musik av kulturskolans elever

Sång av barn och ungdomar från kulturskolan i Åtvidaberg

Kungen håller tal till åtvidabergarna

Kunglig dukning inne på Mässen

Menyn bestående av östgötatallrik; raggmunk på östgötapotatis med fläsk från Eklunds chark samt rårörda lingon från Åtvidaberg, östgötsk grönärtssoppa med trattkantareller samt sticks av Boxholmsost, ljummen kräftpaj på Bysjökräftor med getostmousse från Krogersbo, kall dovhjortsrostbiff från Åtvidaberg samt ramslöksdressing och salladsskott. Därefter kaffe och Mariakaka.

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2013-09-05
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se