Åtvidabergs kommun

Kommunstyrelsen på företagsbesök i Falerum

Ett par gånger om året besöker kommunstyrelsen både små och stora företag i kommunen. Besöken är uppskattade och skapar relationer som är viktiga för samhällsutvecklingen. Igår gick turen till Falerum och företagen Stall Hästkullen, Wiaholms Garvaregård och Falerums kök.

Syftet med besöken är att politikerna ska få kunskap och inblick i hur verksamheterna fungerar och lyssna in vad företagarna förväntar sig av kommunen och vilka frågor som är viktiga för företagarna i framtiden. Informationen är värdefull eftersom företagen är viktiga för kommunens tillväxt. Politikerna får också möjlighet att berätta hur de jobbar och vilka frågor man jobbar med som påverkar företagens olika områden.

Syskonen Sara och Elin Anderson som tillsammans med mamma Ulrika driver Stall Hästkullen i Falerum uppskattar att kommunstyrelsen kommer och hälsar på.
-Det är roligt att politikerna är intresserade av att få veta hur vår verksamhet fungerar, säger Sara Andersson.

Hon berättar om svårigheterna med att sätta sig in i allt vad företagande innebär och att lära sig sköta allt själv.
-Jag har min hobby som verksamhet så den kan jag bra. Det svåra med företagandet är alla tillstånd och blanketter som ska fyllas i och att hålla reda på vilka regler som gäller.

Stall Hästkullen är ett av Sveriges största försäljningsstall när det gäller att köpa och sälja utländska hästar. Det som från början var en hobby med 12 hästar växte snabbt för några år sedan till ett företag med ett 50-tal hästar på gården. Unga hästar, i första hand hopphästar, köps in utomlands, tränas och säljs sedan vidare. Förra året såldes 150 hästar.
-Företaget har vuxit snabbt och flera framtida projekt och idéer finns, men vi måste först växa in i det vi har, säger Sara. Först ska inredningen i det nybyggda ridhuset bli färdig och det nya stallet byggas klart innan vi tar oss an nästa projekt.

Thomas Lidberg, ledamot i kommunstyrelsen, är imponerad av det intresse som finns hos tjejerna för att driva en dygnet runt-verksamhet.
-En sådan här verksamhet kräver ett stort engagemang och affärskunnande. Det är inte bara hästar som ska ridas, tränas, tävlas och skötas alla årets dagar, utan även ett företag som ska drivas! Verksamheten är större än jag trodde. 

Kommunstyrelsen besöker företaget Stall Hästkullen i Falerum

Kommunstyrelsen besöker företaget Stall Hästkullen i Falerum

Sara, Ulrika och Elin Andersson berättar om verksamheten de startade 2013

Thomas Lidberg klappar en av hästarna på gården. Varje häst äter cirka 20 kg mat/foder per dag.

Thomas Lidberg klappar en av hästarna på gården. Varje häst äter cirka 20 kg mat/foder per dag.

Ridhuset byggdes 2016 och här kommer tävlingar att hållas i framtiden.

Ett 50-tal hästar finns på gården där de flesta tränas till att bli duktiga hopphästar

Wiaholms Garvaregård som har anor från 1740-talet. Den nuvarande garveribyggnaden är från mitten av 1800-talet. I rörelsen ingick även skomakeri, färgeri och smedja.

Ursprungliga verksamheten upphörde på 1930-talet. Krister Jonsson som idag driver garveriets verksamhet berättar att byggnaderna är restaurerade med varsam hand. Garveriet, som är ett av landets få garverier där man på ursprunglig plats kan följa råhudens förvandling till läder, är numera ett privat museum

Det tar två år att garva en hud. Det hår som under processens gång tas bort från huden användes till penslar, möbelstoppning och lerklining.

Joakim Magnusson, Bo Hasselblad och Peder Griph beundrar de gamla föremålen

Falerums kök är ett familjeföretag som drivs av Göran Meidler tillsammans med sönerna Joakim och Daniel. Göran berättar att företaget startades 1926 som allmänsnickeri och har genom åren förändrats från att tillverka möbler till att jobba enbart med köksinredningar.

Falerums kök

Företaget tillverkar allt själva

Kommunstyrelsen besökte även MariNettes Mat och Café

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2017-05-04
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se