Åtvidabergs kommun

Jeanshacking på Alléskolan - gamla jeans förvandlas till något nytt

Har du trasiga, gamla jeans i garderoben? Då kan du låta någon i årskurs 8 på Alléskolan göra en jeanshacking, det vill säga förvandla dem till något nytt efter dina önskemål.

-Vi bjuder in allmänheten att lämna in sina jeans till textilslöjden tillsammans med ett idéförslag eller en skiss på vad jeansen ska förvandlas till, säger Maria Gullqvist, kulturutvecklare som tillsammans med textilläraren Annika Lindh jobbar med projektet jeanshacking på Alléskolan.

Idén och begreppet jeanshacking föddes när Annika kontaktade Maria och berättade att hon ville jobba med återvinning av gamla jeans tillsammans med eleverna i årskurs 8. Eftersom skolan redan jobbar med hållbar utveckling blir jeanshacking ett naturligt inslag även i slöjdarbetet.

-Begreppet hacking betyder att göra om något, att hitta ett annat användningsområde, förklarar Maria Gullqvist. Det är också ett ord som många ungdomar använder sig av.

Lämna gärna in dina jeans!

Det går att göra mycket av ett par gamla, trasiga eller urväxta jeans. De kan förvandlas till andra kläder, väskor, kuddar eller förvaring av olika slag. Släng dem inte utan utmana dig själv genom att hitta på något du kan göra av dem.

Lämna in dina jeans tillsammans med din idé eller skiss till Alléskolans bibliotek eller skolans informationsdisk så kan din idé förverkligas av årskurs 8 i textilslöjden.

Publicerad av: Jeanette Andersson   
Senast ändrad: 2014-10-20
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se