Åtvidabergs kommun

Invigning av Kopparsvanen

Idag invigdes kommunens nya moderna äldreboende Kopparsvanen. Många människor fanns på plats för att få se lokalerna och gå en guidad rundtur. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér var en av invigningstalarna.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér tillsammans med Linda Ljungqvist, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Åtvidabergs kommun

Hundratals människor hade samlats för att lyssna till tal av både kommunstyrelsens ordförande, Lennart Haraldsson, Sparbanken i Åtvidabergs VD, Ronny Mårtensson, representanter från Riksbyggen samt Åsa Regnér. Barn-, äldre- och jämställdhetsministern talade om vikten av att utveckla äldreomsorgen i landet och att Koppargården var ett bra exempel på det. Lennart Haraldsson var glad över att den stora investeringen som gjorts gör att de äldre nu kan bo riktigt bra och få känslan av ett riktigt hem. Sparbankens VD lämnade över en gåva till vård- och omsorgsförvaltningen i form av 100 000 kronor varje år i tre år framöver, som extra pengar till att göra något roligt för de boende. 

Sedan följde guidad rundvandring inne i byggnaden och lokalerna där både besökare, anhöriga, personal och boende samlats. 40 stycken toppmoderna lägenheter på vardera 35 kvm rymmer boendet på Ingatorpsvägen 4C. De boende flyttade in i måndags.

Framtidens äldreboende
På frågan vad som gör Kopparsvanen till framtidens äldreboende svarar utvecklings-och projektledaren Jeanette Mikkelsen:

- Entréhallen är byggd som ett inglasat uterum med trädgård utanför för att förstärka känslan av frihet. Trädgården är uppbyggd som en sinnesträdgård för att stimulera de äldre människornas sinnen. Där finns till exempel en stående vattenspegel, upphöjda odlingsbäddar och doftande blommor. När det gäller inomhusmiljön så har de egna lägenheterna en hallösning med hyllsystem och hatthylla som är justerbar i höjd för att kunna anpassas efter individen. I badtrummet är toaletterna höj- och sänkbara, handfatet går att justera utifrån individen och gör det möjligt för den enskilda individen att till stor del klara sig själv. Varje lägenhet har också egen balkong.

- Lägenheterna har modern teknik där dörren låses upp med hjälp av den boendes larmklocka. Alla lägenheter är förberedda för att kunna ha framtidens teknik med kameralösningar med mera. Sällskapsrummen i byggnaden har trådlöst internet för att personalen till exempel ska kunna använda sig av pedagogiska appar i arbetet med de äldre.

Trygghet och livskvalitet
Eftersom korridorer kan skapa en otrygghetskänsla när de boende inte ser någon personal, så har man också i enlighet med rådande forskning minimerat korridorerna i byggnaden och istället lockas de boende ut till gemenskap och värme. Det finns stora sällskapsytor och planlösningen gör det möjligt att samarbeta mellan enheterna och samla de boende till exempelvis en fest på en enhet. Köket är också anpassat till pedagogisk matlagning. Tanken är att hela planlösningen ska ge mer livskvalitet.

Energisnålt och miljövänligt
Jeanette Mikkelsen berättar vidare att själva byggnaden, huset, är mer energisnålt och miljövänligt än vad föreskrifterna säger. Materialen är organiska och utvalda för att sudda ut gränsen mellan "ute" och "inne".

Nästa etapp
Direkt efter invigningen av Kopparsvanen så började rivning av de närliggande lokalerna i Koppargården och kommunrehab. Det är nästa etapp som ska renoveras och som beräknas stå klara för inflyttning 2016.

Karl-Axel Kindholm, boende på Kopparsvanen, klipper bandet

Mingel vid invigningen

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér besökte de boende på Kopparsvanen

Kopparsvanen

En del av trädgården

Lennart Haraldsson, kommunstyrelsens ordförande, i rivningstagen inne på Koppargården

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2014-12-19
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se