Åtvidabergs kommun

Grebo förskola lockar byggföretag och kommuner

Förskolan i Grebo är den första kommersiella byggnaden i landet som är byggd i naturmaterialet träullit. Byggtekniken av en så stor byggnad i träullit har väckt intresse både hos byggföretag och andra kommuner i landet som vill besöka Grebo och titta närmare på skolan.

Grebo förskola

Grebo förskola

Nacka kommun, som står i begrepp att bygga nya förskolor, har varit på besök i Grebo för att se hur man praktiskt kan bygga en stor byggnad i träullit. På tur för nästa besök står byggföretaget NCC.
- Nacka kommun tyckte det var oerhört intressant att se hur man kan göra både ett bra miljöval av byggmaterial och samtidigt åstadkomma en låg energiförbrukning, säger Allan Kullman, fastighetschef vid Åtvidabergs kommun.

Anledningen till att Åtvidabergs kommun för några år sedan valde att bygga förskolan i träullit var att man ville satsa på något speciellt och samtidigt miljövänligt. En artikel om träullitmaterial, ett naturmaterial man kan bygga hela väggar av och som dessutom både sänker energiförbrukningen och förkortar byggtiden och därigenom även kostnaderna, blev avgörande.
- Materialet ger bättre värmeisolering vintertid och bättre kylning sommartid. Dessutom har skolan cedumtak, grästak, som också är ett naturmaterial som isolerar bra men även är estetiskt tilltalande, säger Allan Kullman.
 

Grebo förskola från framsidan

Grebo förskola från framsidan

Småskalighet
Eftersom skolan i Grebo är en av de största förskolorna i landet, sett till antalet barn och avdelningar, så var det också viktigt för kommunen att både personal och barn skulle trivas och känna småskaligheten i den stora byggnaden. På framsidan finns därför träfigurer som associerar till eklandskapet och varje avdelning har sin egen småskalighet med egen ingång och träfigur.
 
Förskolan är också ritad så att den kan vara flexibel och lätt kan anpassas efter verksamhetens behov. I takt med att antalet barn ökar eller minskar så kan lokalerna göras om och användas som antingen förskola eller skolsal.

 
Fakta träullit

  • Plattorna består av träull från gran, cement och vatten som pressas samman.
  • Materialet håller värmen bra och kan inte mögla.
  • Materialet har funnits i Sverige sedan 1930-talet.
  • Landets enda tillverkare sedan 1946 finns i Österbymo

 

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2009-12-02
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se