Åtvidabergs kommun

Framgångsrika gymnasieelever i ungt företagande

Fredagen den 13 mars avgjordes den regionala mässan i Ung Företagsamhet i Linköping. Åtvidabergs gymnasieskola, Bildningscentrum Facetten, deltog och vann tre utmärkelser. Företaget Wash it: s tvättkorg fick första pris i tävlingen bästa innovation. Andra pris gick till företaget Season i kategorin bästa UF-företag och Lixa Bexfält belönades med ett andra pris som bästa säljare. Framgångarna innebär att Bildningscentrum Facetten får representera Östergötland i SM i Ung Företagsamhet, som går i Stockholm den 19 maj.

Philip Meijer, Viktor Nilsson, Daniel Nilsson och Anton Anderssons har sett ett behov för sortering av tvätt och deras tvättkorg uppmärksammades för idén som förenklar sorteringen av tvätt, i olika färger eller för olika gradantal. För den lösningen vann de första pris i kategorin bästa innovation och kommer att representera Östergötland på riksnivå.

Det gick också bra för Hanna Gunnarsson, Josefine Konradsson och Lisa Bexfält. Hanna och Josefines företag Season har sålt en almanacka med bilder på ÅFF-spelare. Hälften av försäljningsintäkterna går till klubbens ungdomsverksamhet. Deras affärsidé och engagemang ledde till en andraplats i kategorin bästa företag i Östergötland. Hanna får även åka på en veckas utbildning i entreprenörskap vid Örebro universitet. Med sin försäljningsstrategi för en minidammsugare blev Lisa Bexfält, i företaget Sweep it, andra bästa säljare i Östergötland.

Lärarna Lars Håkansson och Lars Eklund säger att framgångarna också till stor del beror på ett stort engagemang hos kommuninvånarna som visar på intresset för ungt entreprenörskap och den företagaranda som råder i samhället.

190 olika företag visade upp sig på den regionala mässan i Linköping. Ung Företagsamhet är ett utbildningskoncept för gymnasieelever mellan 16 till 20 år. Under ett läsår får eleverna genom att starta ett företag lära sig om entreprenörskap och hur det är att driva ett företag. Läs mer på www.ungforetagsamhet.se

Publicerad av: Anna Sigurdsson   
Senast ändrad: 2009-03-19
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se