Åtvidabergs kommun

Få känner till faran med uppblåsbara badpooler

Uppblåsbara stora badpooler med tusentals liter vatten på gräsmattan har blivit en sommarhit bland många barnfamiljer men ett fåtal tänker på de säkerhetsrisker som är förenade med badpoolerna.

- Många har ringt och är bekymrade över de stora badpoolerna. Det är främst grannar som oroar sig för vad som kan hända om en pool går sönder. Det är ändå upp till 30 000-40 000 liter vatten som kan rinna ut vilket innebär skador som medför stora kostnader, säger Sören Sandborg, byggnadsinspektör i Åtvidabergs kommun.
- Det är klart att man vill bada men det är viktigt att tänka på placeringen, gärna i samförstånd med grannar. Jag har sett en pool som stått väldigt nära, ja till och med lutade in mot en grannes staket. Det är inte bra, säger Sandborg.

Det behövs inget bygglov för uppblåsbara badpooler men de bör placeras så att de inte stör grannar eller kan läcka så att vattnet rinner åt grannens håll.
En permanent utomhuspool måste på grund av olycksrisken förses med säkerhetsanordningar enligt bygglagstiftningen. Även tillfälligt uppsatta pooler måste enligt ordningsstadgan vara säker och enligt Boverkets byggregler ställs det krav om skydd mot barnolyckor i pooler där vattennivån är över två decimeter.

- Det är viktigt att veta att fastighetsägaren är ansvarig om något händer. Även om poolen finns på privat tomtmark så är ägaren ansvarig, säger Sören Sandborg, som hoppas på en varm och skön sommar med många dopp.

Innan upptappning av vatten eller tömning av poolen ska man kontakta Åtvidabergs Vatten AB Åtvidabergs Vatten
För att få fylla upp pooler eller vid andra typer av extremuttag måste man ha bolagets medgivande. Ansökan ska vara skriftlig, se allmänna bestämmelser

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2009-06-12
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se