Åtvidabergs kommun

Emigrantmässa gav många kontakter

Åtvidabergs kommun deltog i Europas största emigrantmässa, Emigratiebeurs, i Holland i helgen. Syftet var att marknadsföra Åtvidaberg som en mycket bra kommun att bo och leva i och många kontakter knöts med holländare som vill flytta till Sverige.

Många besökare vid Åtvidabergs monter vid Emigrantmässan i Hauten, Holland

Emigrantmässan utanför Utrecht i Holland arrangerades för tredje året i rad. Många olika länder från hela världen var representerade. Sammanlagt under lördagen och söndagen hade mässan 10 000 besökare som alla kom dit för att se vilka möjligheter som finns för att bo och leva i ett annat land. Det svåra ekonomiska läget, för höga boendekostnader, jakten efter ett nytt eller bättre jobb samt längtan efter ett mindre hektiskt liv med mer tid för familjen och närheten till naturen, är de främsta skälen som många holländare ger för att flytta från det trångbodda Holland.
 
Första gången
Genom ett deltagande av flera regioner på mässan var sammanlagt 110 kommuner representerade. Alla vill förstås att just deras kommun ska vara den som valet faller på när flyttlasset går. Åtvidaberg deltog för första gången på mässan och hade egen monter. Förberedelserna har pågått sedan förra sommaren. Förutom skrivet material och bilder som presenterades på monterväggar så spelades en film in under sommaren och hösten 2011 som visades och gavs bort till människor som var intresserade av att få veta hur det är att bo och leva i Åtvidabergs kommun. I filmen berättar holländare, som sedan flera år bor i Åtvidabergs kommun, om hur det är att bo och leva i Sverige och framför allt i Åtvidabergs kommun.
 
Skapa kontakter
- Det här var en väldigt bra arena för att skapa bra kontakter eftersom många holländare vill flytta till Sverige. Vi behöver nya medborgare och arbetskraft till kommunen. Mässan var lärorik och givande, säger kommunchef Kerstin Skarin, en av fyra från Åtvidabergs kommun som var med för att marknadsföra Åtvidaberg.
Med på mässan var även Mikael Henriksson från Kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Helén Stenberg, informationsansvarig och Raymond van der Heijden, stadsarkitekt som själv flyttade från Holland till Åtvidaberg för sju år sedan.
 
Utrymme och bra boende lockar
Många kontakter knöts med människor som eventuellt kan tänka sig att flytta till Åtvidaberg. Mässbesökarnas kännedom om Åtvidaberg var i stort sett obefintlig. Men intresset för kommunen blev stor då besökarna fick veta mer och även fick med sig filmen hem tillsammans med information. Det som verkade locka besökarna mest är att man kan bo i en liten ort med förmånliga huspriser och ändå ha närhet till alla möjligheter som finns i en större stad. De flesta frågorna handlade om hur det är att bo och leva i Sverige jämfört med Holland, som till exempel boendemiljö, natur, arbetsmarknad, hur skolsystemet fungerar och om språket är svårt att lära sig. Här fanns en stor fördel av att Raymond van der Heijden var med på mässan och med egen erfarenhet kunde berätta och ge svar på många frågor.
 
Uppföljning
Alla de kontakter som knöts vid emigrantmässan kommer nu att följas upp och förhoppningsvis kan det bidra till att kommunens invånarantal ökar på sikt. För att en flytt ska bli av är den viktigaste frågan förstås möjligheten till arbete.  

Åtvidabergs monter

Rraymond van der Heijden pratar med besökare


Fakta om Holland:
  • 17 miljoner invånare på en yta stor som Småland och Östergötland sammanlagt. Befolkningstäthet 401 invånare/km2 i jämförelse med Sverige 23 invånare/km2
  • I storstadsregionen Randstad i västra Holland bor 7,5 miljoner människor på en yta så stor som Östergötland. Befolkningstäthet 900 invånare/km2 i jämförelse med Östergötland 42 invånare/km2
  • 2011 emigrerade 133 000 människor från Holland.
Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2012-02-16
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se