Åtvidabergs kommun

Bra mat i äldrevården prisas

Rosengårdens demensboende har vunnit Hagdahlspris för Bra Mat i Äldrevården. På demensboendet lagas all mat från grunden med husmanskost som de boende tycker om och känner igen. Tack vare hemlagad näringsriktig mat förekommer sällan undernäring hos de boende, vilket annars är vanligt bland äldre.

För att uppmuntra utveckling av bra mat och goda måltider för äldre inom både offentlig och privat äldrevård så delar Hagdahlsakademin ut ett årligt pris till den eller de i Östergötland som på ett utmärkt sätt har bidragit till detta. Vinnaren utses utifrån kriterierna; måltider med god mat och dryck ökar livskvaliteten, näringsriktig mat har stor betydelse för äldres hälsa och goda måltider är viktiga för social kontakt.

- Det här är jätteroligt både för våra boende, deras anhöriga, oss och hela Åtvidaberg,säger en glad Ulla Dahlén, som är gruppledare på Rosengården, Åtvidabergs kommun.

På Rosengårdens demensboende lagas husmanskost som till exempel raggmunk och fläsk, bruna bönor och korv, rotmos och kött, köttbullar med gräddsås, kalops, dillkött, grönsakssoppa, stuvade makaroner och korv, isterband med stuvad potatis, strömming med potatismos med mera. Det serveras alltid nykokt potatis och grönsaker. Kräm serveras kokt på bär eller frukt. Fikabröd bakas också på plats i köket.

Köket finns centralt på boendet. Det innebär att de boende oftast sitter med i köket eller matsalen och kan uppleva doften från maten redan vid tillagningen och även få ett smakprov. Det ökar aptiten och välbefinnandet. Samtidigt blir maten och tillagningen bra samtalsämne och det finns även möjlighet att hjälpa till med köksbestyren.

Extra festligt på helgen

-Vi gör skillnad på vardag och helg också. Både genom dukning och speciell helgmat med efterrätt. Då använder vi andra tallrikar och glas och dukar med servetter och blommor. Till stora helger använder vi vita dukar på borden, berättar Ulla Dahlén.

Högtider firas med traditionsenlig mat och de boendes födelsedagar uppmärksammas med önskad mat.

Prisutdelning

Hagdahlspriset består av ett diplom och 10 000 kronor. Prisutdelningen äger rum vid Hagdahlsakademiens årliga högtidssammankomst den 6 februari 2016 i Linköping. Då inbjuds även en representant för prismottagaren att delta i middag på Linköpings slott. Det blir Ulla Dahlén som kommer delta på middagen.

-Prispengarna kommer att gå till något som förhoppningsvis kan stimulera till det goda, något som de boende får ta del av och uppskattar, säger Ulla.

Idag firar personalen med kaffe och tårta på Rosengården.

Om Charles Emil Hagdahl

Den svenske läkaren Charles Emil Hagdahl (1809-1897) är bland annat känd för sin kokbok med tydlig inriktning mot näringsriktig mathållning. Som läkare hade han ambitioner att förbättra människors hälsa. En hörnsten för god hälsa är kosten. Det gäller framför allt för äldre som ibland drabbas av nedsatt aptit, försämrad matsmältning och sjukdomar som tär på kraft och energi.

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2015-11-12
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se