Åtvidabergs kommun

Åtvidabergs kommun slår nytt rekord för regionen

Ung Företagsamhet Östergötland har genomfört sin årliga kommunrankning där länets kommuner rankas efter andelen UF-företagare i respektive kommun. För andra året i rad är Åtvidabergs kommun bäst och ökar dessutom på andelen UF-företagare i kommunen rejält. I år är det hela 70,3 procent av en årskull gymnasieelever som testar på att driva ett eget företag.

Lars Håkansson med priset för bästa UF-kommun

- Åh, så roligt! utbrister en mycket glad Lars Håkansson, UF-lärare på Bildningscentrum Facetten. Jag har haft på känn att det är många elever i år som driver UF-företag men inte att det var så många.
 
Nytt rekord för regionen
Antalet UF-företagare i kommunerna har sammanställts och satts i relation till det totala antalet elever i en årskurs i varje kommun. Förra året övertog Åtvidabergs kommun första platsen från Mjölby kommun. Då vann Åtvidaberg med siffrorna 39,4 procent. I år behåller Åtvidabergs kommun inte bara sin första placering utan utökar dessutom andelen UF-företagare rejält. Läsåret 2010-2011 är det hela 70,3 procent av en årskull som testar på att driva ett eget företag, det är den högsta andelen någonsin i regionen. På andra plats i årets kommunrankning kommer Finspång med 37,7 procent.
 
Påverkar kommunens framtid
- Genom en medveten satsning från Åtvidabergs kommun så har fler elever än tidigare möjligheten att driva ett UF-företag. För kommunen Åtvidaberg kommer den här satsningen att påverka den framtida utvecklingen positivt, säger Malin Ljung, regionchef på Ung Företagsamhet Östergötland.
 
Bra samverkan ger bra resultat
Lars Håkansson säger att det är samarbetet mellan skolan, ett aktivt näringsliv, aktiva skolledare och politiker som gör Åtvidaberg till en riktigt bra UF-kommun. Eleverna känner att det finns en vuxenvärld som ställer upp. De får gensvar och stöd och blir tagna på allvar.
Han önskar att alla elever fick chansen att driva ett eget UF-företag, men nu är man så nära man kan komma. I år har även teknikcollege, naturprogrammet och byggprogrammets elever fått möjlighet att som projektarbete starta och driva ett UF-företag.
- Jag tror det leder till att många elever blir mer kreativa och företagsamma och tycker det är roligare att vara i skolan, säger Lars Håkansson.

Priser
I samband med gymnasieskolans UF-mässa på Facetten igår fick Åtvidabergs kommun ta emot pris som länets bästa UF-kommun.
Under mässan fick också eleverna presentera sitt företag och sin affärsidé för en jury som utsåg vinnare i fyra olika klasser. I klassen bästa monter vann Maji UF, bästa produkt Skylt & Design UF och företaget Food Express UF vann både klassen bästa tjänst och bästa UF-företag.
 
Se alla kommuners resultat på Ung Företagsamhet Östergötlands rankningslistaPDF

Food Express UF

Maji UF

Skylt & Design UF

Kortfakta om Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet är en ideell organisation som ger ungdomar möjligheten att utveckla sin företagsamhet genom att driva företag under ett läsår. Till sin hjälp har de unga företagarna lärare på gymnasieskolan och rådgivare från näringslivet. Ung Företagsamhet finns i hela Sverige och i stora delar av världen. www.ungforetagsamhet.se
Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2011-02-10
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se