Åtvidabergs kommun

Åtvidabergs kommun är årets vinnare

Åtvidabergs kommun tar hem första platsen i Ung företagsamhet Östergötlands kommunrankning som visar att det i Åtvidaberg är fler gymnasieungdomar som driver ett UF-företag än i övriga länet. Nästan 40 procent av en årskull har under läsåret 09/10 valt att starta ett företag.

Efter prisutdelning i fullmäktigesalen firades segern med tårta

Efter prisutdelning i fullmäktigesalen firades segern med tårta

- Det här är jättekul för eleverna och för hela kommunen, säger en glad och stolt Hanna Edström, rektor på gymnasieskolan Bildningscentrum Facetten.
- Det här attraherar säkert fler elever, man ser att det är både lärorikt och roligt. Eleverna får visa upp sig och synas .
 
För tredje året i rad genomför Ung Företagsamhet Östergötland sin kommunrankning. Antalet UF-företagare i länets kommuner har sammanställts och satts i relation till det totala antalet gymnasieelever i en årskull i varje kommun. De tidigare två åren har Mjölby kommun rankats etta men i år vinner Åtvidaberg med 39,4 procent.

Lyckad satsning 
Enligt Malin Ljung, regionchef på Ung Företagsamhet Östergötland, så är Åtvidabergs vinnande koncept engagerade elever och lärare tillsammans med bra skol- och kommunledning.
Bildningscentrum Facetten har lyckats med sin långa, strategiska satsning på ung företagsamhet och hoppas framgångarna leder till att ännu fler företag vill satsa och jobba seriöst ihop med gymnasieskolan.  
 

Lyckliga UF-elever och lärare

Lyckliga UF-elever och lärare

För Sara Ahlgren och Lina Skogh, två UF-företagare som är med och tar emot pris, betyder framgångarna jättemycket.
- Det här hoppas jag öppnar fler dörrar, säger Sara. Vi som företagare blir mer uppmärksammade och det är jätteroligt. Nu kan vi se Åtvidaberg som en Ung Företagar-stad.
För Lina är det en extra kick och bevis för att det lönar sig att jobba på och inte ge upp. Båda tjejerna vill i framtiden fortsätta jobba och försörja sig som egna företagare, gärna inom reklam och PR-branschen. De har konstaterat att ingenting är omöjligt.

Nya företag
Enligt statistiken startar 23 procent av dem som genomgått Ung Företagsamhets utbildningskoncept eget företag inom en tioårsperiod. För Åtvidabergs kommun skulle detta innebära närmare 14 nya företag per år!

För att se samtliga resultat av kommunrankningen 2009/2010 klicka härPDF

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2010-02-03
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se