Åtvidabergs kommun

Årets teknikpris till bildningscentrum Facetten

Branschorganisationen Teknikföretagen har utsett Teknikcollege i Åtvidaberg till Årets Teknikutbildning gymnasieskolan 2011. Skolan får utmärkelsen tillsammans med sex företag i Åtvidaberg för utmärkt samverkan, där skolan ger eleverna en adekvat utbildning för efterfrågade kompetenser.

Dan Forsberg och Nils Winge med diplom och prischeck på 250 000 kronor

- Det här är jätteroligt och betyder mycket för den framtida utvecklingen, säger en glad Dan Forsberg, rektor på Teknikcollege, bildningscentrum Facetten och Nils Winge, lärare på Teknikcollege.
 
Gemensam ansökan
Teknikföretagen består av fem regioner i Sverige, där varje region utser årets teknikutbildning inom gymnasieskolan. Förutom Östergötlands län ingår även Kalmar-, Jönköping- och Kronobergslän samt Öland och Gotland i region öst.
Skola och företag gör en gemensam ansökan till årets teknikutbildning och beskriver hur samarbetet uppfyller de fem kriterier som ställs mellan skola, lärare och företag. Alla gymnasieskolor med teknik- och industriprogram i Sverige har möjlighet att söka. Ansökningarna gås sedan igenom av en jury som utser årets vinnare. Förutom erkännandet för utmärkt samverkan får vinnande skola 250 000 kronor.

De företag som deltagit i samarbetet med Teknikcollege är Assalub AB, Elektro Termo Storkök AB, Expander Systems Sweden AB, Rodeco AB, Polyamp AB och Ocean Modules AB.
 
Eleverna anställningsbara
Enligt Mikael Ohlson, rådgivare på Teknikföretagen region öst, så vann Åtvidaberg tack vare det mycket goda samarbetet och kontakterna mellan tekniklärare och teknikföretag i Åtvidaberg.
- Teknikcollege i Åtvidaberg gör bra saker som gynnar utbildningsprogrammet. Skolan ger eleverna en adekvat utbildning där de blir anställningsbara, man utbildar i verkligheten för efterfrågade kompetenser och har nya intressanta uppslag som stärker samverkan, säger Mikael Ohlsson.
- Industrin är en viktig del, där finns en stor efterfrågan på att rekrytera duktiga medarbetare. Problemet är att få ungdomar söker till utbildningarna, därför är det viktigt att höja statusen att söka till industriprogrammen, där arbetskraften behövs i framtiden, fortsätter Mikael Ohlson.
 
3D-skrivare ger större möjligheter
Prispengarna som Teknikcollege får kommer att gå till att utveckla utbildningskonceptet, både genom att investera i maskiner, kunskap, fortbildning och studiebesök.
- Vi får nu möjlighet att utveckla vår prototypverkstad som komplement till företagen. Redan idag får vi uppdrag från företagen att hjälpa till med produktion, vilket är en del i utbildningen och en fördel eftersom eleverna får vara med och göra uppdragen på riktigt. Nu kan vi köpa en större 3D-skrivare där man ritar tredimensionellt i ett CAD-program och sedan få ut prototyper i till exempel plast, berättar Nils Winge.

Exempel på prototyper i plast

- Det kommer även att utöka samarbetet med företagen inom utveckling och design, som är en ny inriktning på teknikprogrammet, tillägger Dan Forsberg.
- Ett bra samarbete är en viktig ingrediens i utbildningen. Ju tidigare företagen kommer in i utbildningsprocessen desto bättre. Vårt främsta mål är att göra eleverna anställningsbara och förse teknik- och industriföretagen med kompetent arbetskraft.
 
De flesta har jobb
Redan nu har 75 procent av eleverna som går ut industriprogrammet på Teknikcollege i sommar jobb. Av förra årets elever fick alla utom en jobb direkt efter avslutad utbildning.
Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2011-03-29
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se