Åtvidabergs kommun

Arbeta som röstmottagare

Åtvidabergs kommun är ansvarig att rekrytera röstmottagare till Riksdags-, kommunal- och landstingsvalet söndagen den 9 september. Vi söker nu ett 50-tal personer som kan arbeta vid höstens val, är du en av dem?

Vi som arbetar för Åtvidabergs valnämnd har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose väljarnas rättigheter. Vårt arbete utgår från de mänskliga rättigheterna och principen om alla människors lika värde. Vi arbetar för att ge likvärdig service med hög kvalitet till alla väljare. Vi har ett demokratiskt och lagstyrt uppdrag.

Väljarnas förtroende är av största betydelse. Det är en självklarhet för oss att vara korrekta, att följa regelverk samt agera med omtanke och god moral. Om du anmäler ditt intresse för att arbeta på valdagen den 9 september förutsätter valnämnden att du ställer dig bakom dessa principer.

Intresseanmälan

Är du intresserad av att arbeta som röstmottagare anmäl ditt intresse senast 2018-05-31 i formuläret här

Vem söker vi?

Som röstmottagare ska du ha en god känsla för service, vara noggrann och stresstålig då det stundtals kan bli hög belastning i vallokalen. Som röstmottagare ska du ha fyllt 18 år senast valdagen. Ange eventuella önskemål om valdistrikt i frågeformuläret under övrigt. Vi kan dock inte garantera att ditt önskemål tillgodoses.

 

Vad gör en röstmottagare?

I arbetsuppgifterna kan ingå att:

  • Säkerställa att väljarna kommit till rätt lokal
  • Vara behjälplig och informera röstande om de har frågor gällande röstningsförfarandet
  • Dela ut valkuvert
  • Hålla god ordning i vallokalen avseende antalet röstande och valmaterial
  • Ta emot röster och pricka av i röstlängd
  • Granska och räkna röster

Utbildning

Röstmottagare är skyldiga att genomgå en obligatorisk utbildning före valet. Utbildningen sker i slutet på augusti 2018. Inbjudan till utbildning skickas till dem som antagits som röstmottagare.

Arvode

Arvodet är fastställt av valnämnden och är uppräknat efter index. Ersättningen har höjts något från valet 2014. Den som arbetar som röstmottagare i Riksdags, kommunal- och landstingsvalet samt Europaparlamentsvalet 2019 kommer att få en bonus.

Arbetstid

Vallokalerna är öppna klockan 08.00-21.00 vid valet till Europaparlamentet samt klockan 08.00-20.00 vid det allmänna valet. Därefter ska alla röster räknas. Det innebär att arbetsdagen kan pågå fram till midnatt eller ännu längre. Som röstmottagare tjänstgör du cirka 6 timmar under vallokalens öppettid fördelat på två pass, därefter tjänstgör alla vid rösträkningen. Du får även betalt vid det utbildningstillfälle som valnämnden arrangerar inför respektive val.


Läs mer om riksdags-, kommunal- och landstingsvalet

Publicerad av: Jonna Smedhamre Allvin   
Senast ändrad: 2018-05-11
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se