Åtvidabergs kommun

600 år på sex timmar

En annorlunda resa var Åtvidabergs bidrag i Östgötadagarna i helgen. En upplevelseresa genom Åtvidabergs spännande historia och som uppsakattades mycket av resenärerna.

-Genom resan ville vi väcka resenärens intresse för Åtvidabergs rika historia från gruvdrift till dagens moderna indsustriföretagande med kunder över hela världen, säger turist- och kulturchef Anna-Lena Grusell, som själv var med på resan.

Resan, som arrangerades av turistbyrån i Åtvidaberg, skapades från början som en skolresa för årskurs 3 i samband med kommunens 600-års jubileum förra året, men har nu utvecklats i en variant för vuxna. Resan bjuder på en dramatiserad guidad visning om hur det var att leva under dessa sekler när samhället växte fram.

Från gruvans mörka rum till den nybyggda läkaren på Kopparvallen

Resan genom tid och rum började i 1400-talet då kopparn bröts i Åtvidaberg. Vid ett av resans stopp, Mormorsgruvan, bjöd guiden Elisabeth Roos på en monolog iklädd rollen som ”Kristina”, en kvinna som levde i början av 1800-talet. ”Kristina” berättar om sitt liv som hustru och mor och om död och liv kring det tunga arbetet i gruvan där hon själv förlorat både man och barn.

Via Theodor Adelswärds vackra villa där det för dagen serverades Östgötamat, färs på gädda, fortsatte färden på Bysjön med M/S Vågspelet. Från vattnet fick resenärerna se och höra historien kring Baroniet Adelswärds vackra Adelsnäs. Givetvis fick de även höra ett skott från världens enda idag fungerande solkanon.

Dagen avslutades tillsammans med ÅFFs sportchef och lagkapten som berättade om den lagsammanhållning som varit Åtvidabergs fotbollsförenings signum genom decennier. Den som ville kunde även provsitta den nybyggda läktaren som till skillnad från många andra nya arenor byggts med öppenhet mot omgivningarna, där man kan se samhället med ekarna och kyrktornen.

Konceptet lever vidare

-Resan blev mycket uppskattad och är man som vuxen intresserad av ”en annorlunda bussresa” så kan man vända sig till turistbyrån för att boka gruppresor, säger Anna-Lena Grusell. 

Gruvfrun vid Mormorsgruvan gestaltad av Elisabeth Roos.

Villan, ritad av arkitekten Isak Gustaf Claesson och uppförd av Theodor Adelswärd på slutet av 1800-talet. Elof Ericsson, Facits grundare, bodde där under många år.

Karl-Erik Jonsson guidar vid världens nu enda fungerande solkanon.

Publicerad av: Jonna Smedhamre Allvin   
Senast ändrad: 2014-09-12
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se